Chardonnay
Termesztési értéke: korai érésü. középerös növekedésű, közepesen . termő, termésátlaga 9-11 t/ha, államilag elismert (1956) fehér borszőlőfajta. Fagytűrése jó, fekvés és talaj iránt mérsékelten igényes, viszonylag szárazságtűrő, rothadásra érzékeny, virágzáskori hűvös időjárás esetén rosszul termékenyül, zöldmunka iránti igénye közepes. Bora különlegesen illatos, fajtajelleges, savas karakterű, de finom savú, zamatos, minőségi fehérbor, kiváló pezsgőalapanyag.
A fürt: vállas vagy kúpos, tömött, kicsi, átlagtömege 90 g; a bogyó gömbölyű, kicsi, átlagtömege 1,6 g, zöldessárga, nem mintázott, hamvas; húsa puha, leves, olvadó; ize semleges; héja vékony, kissé szívós.